Stránky

utorok 23. augusta 2011

Lepiace pásky a lepidlá

Lepidlo je látka, ktorá udržiava materiál spojený povrchom. Prírodné lepidlá ako včelí vosk alebo živicu využívalo ľudstvo po mnoho rokov. Napriek tomu, že lepiacu pásku patentoval v roku 1848 pán Henry Day, ozajstné výhody lepiacej technológie prišli až v 20-tom storočí s objavom syntetických materiálov.
Existuje viacero typov lepiacich pások. Lepiace pásky obsahujú lepidlo, ktoré im umožňuje nalepenie na rozličné povrchy. Tu je zoznam najčastejšie používaných lepiacich pások, z ktorých mnohé nájdete aj v kancelárii. 

Najrozšírenejšou lepiacou páskou sa sa stala lepiaca páska Scotch ku ktorej názvu sa viaže zaujímavá hostorka. Lepivé pásy z gumy a ďalších materiálov sa využívali pri striekaní a maľovaní automobilov. Ich nevýhoda bola, že po odlepení z auta odtrhávali zaschnutú farbu. Pracovníci firmy 3M, vyvinuli špeciálny lepiaci materiál, ktorý po odlepení neničil farbu. Aby bola lepiaca páska čo najlacnejšia, výrobca natrel lepiacou látkou iba okraje na 5 cm širokej páske. Táto páska sa však po nalepení  samovoľne odliepala. Maliari odkázali teda obchodníkom aby firma vyrobila pásky, ktoré budú mať natretý celý povrch a tieto „škótske” pásky nech im už nenosia. Narážali na to, že  majitelia šetria na použitom lepidle. Tento výraz sa uchytil a preniesol sa  sa aj priamo do názvu lepiacej pásky, ktorá sa s obmenami vyrába dodnes. 

Lepiaca páska Scotch – pod týmto pojmom sa všeobecne rozumie priehľadná lepiaca páska ale je to vlastne aj konkrétna značka lepiacej pásky od firmy 3M. Lepiaca páska Scotch sa sala sa prvou priehľadnou lepiacou páskou na svete. K jej výhodám a vlastne k výhodám všetkých priehľadných pások patrí ich “neviditeľnosť” pri použití na papier. Lepiaca páska Scotch nájde svoje využitie v každej kancelárii alebo domácnosti. Často sa využíva na prilepenie poznámok na papier alebo stenu, zalepenie obálok alebo balenie malých balíkov. 

Obojstranná lepiaca páska – na rozdiel od obyčajnej lepiacej pásky má obojstranná lepiaca páska obe strany lepivé. Hlavnou výhodou takejto lepiacej pásky je, že po použití ju vôbec nevidno. Často sa využíva na prilepenie papierov na stenu alebo prilepenie malých predmetov. 

Penová lepiaca páska – je väčšinou hrubšia ako ostatné typy lepiacich pások. Penová lepiaca páska je väčšinou obojstranná a jej hlavné využitie je v náročnejších podmienkach – v exteriéri, vo vlhkom prostredí alebo v prostredí s vyššou teplotou pri zavesení ťažších predmetov. Penové lepiace pásky sú často odlepiteľné bezo zvyšku a nezanechávajú stopy po lepidle. 

Pri výrobe lepiacich pások sa používajú najčastejšie lepidlá citlivé na tlak. Fungujú jednoducho – stačí zatlačiť na povrch lepiacej pásky a páska za prilepí. Takýto typ lepidla sa líši od lepiacich pások, ktorých lepildlá pracujú na vodnej báze – tie potrebujú navlhčenie aby pracovali správne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára