Stránky

streda 27. júla 2011

Od duba ku korkovej nástenke.

Korok sa už tradične niekoľko storočí používa ako zátka do vínových fliaš. Ako materiál na výrobu korkových násteniek a tabúľ sa využíva iba necelé storočie. Korok je kôra z duba korkového, ktorý sa vyskytuje prevažne v južných oblastiach západnej Európy – hlavne v Portugalsku a Španielsku. Na území Portugalska sa nachádza okolo 1/3 zo všetkých dubov korkových na zemi.  Portugalsko je zároveň aj výrobcom polovice svetového korku. 
História:
V 17. storočí boli používané ako zátky do vínových fliaš drevené zátky obalené v konope. Neskôr však chýrny francúzsky vinár Dom Perignone navždy zmenil  vinárenský priemysel  používaním korkových zátok.  V 19. storočí sa v Nemecku vyrábali korkové listy z hmoty tvorenej korkovým odpadom. V Amerike sa korok začal používať o niečo neskôr na výrobu korkových dlaždíc - zmiešaním asfaltu a korku . Neujali sa však kvôli neznesiteľnému zápachu.
Približne okolo roku 1891 John T Smith objavil, že teplo rozpúšťa živicu v korku a tá pomáha zlepiť korkový odpad a lepšie ho udržať napríklad v tvare dosky alebo listu. Tak sa zrodila korková dlaždica, ktorá našla využitie hlavne ako izolačný materiál. 
Súčasnosť:
Korková tabuľa tak ako ju poznáme dnes bola vynálezom Georga Brooksa z mesta Topeka.  Tento pán z Kansasu v roku 1924 prišiel s nápadom pripevniť  poznámky ku korkovej tabuli pomocou pripínačiek, ktorý si zároveň aj nechal patentovať. Podľa vtedajších zákonov trval jeho patent na korkové tabule celých 17 rokov. 

V 20. Storočí sa stal spôsob pripevnenia poznámok na nástenku veľmi obľúbeným. V tomto období vzniklo mnoho variácií korkových násteniek a tabúľ. Korok sa stal ideálnym materiálom pre ich výrobu aj vďaka svojim zvláštnym kvalitám. Skladá sa z buniek suberínu a plynov usporiadaných v tvare včelieho plastu. Suberín je gumovitý materiál, ktorého vlastnosťou je napríklad vodeodolnosť.  Zloženie korku spôsobuje, že jeho nepriepustnosť, elasticitu a odolnosť voči vysokým teplotám.  Vďaka elasticite sa korková štruktúra dokáže vrátiť do pôvodného stavu aj po extrémnom stlačení.  Je to tiež aj dôvod, prečo  je jednoduché opakovane zapichovať špendlíky do korkovej tabule. 

Korkové nástenky a tabule sú aj v dnešnej dobe stále populárne.  Vidíme ich na mnohých miestach - na školách, univerzitách, kanceláriách, divadlách, knižniciach a mnohých ďalších. Dodávajú sa s dreveným alebo hliníkovým rámom.  Môžu byť zavesené na stene alebo na stojane na ľahko dostupnom mieste. 
Nízka hmotnosť umožňuje jednoduchú inštaláciu alebo pohodlný prenos z jedného miesta na druhé.  Moderné korkové tabule majú plochu rozdelenú na 2 časti – jedna je korková, kde je možné prišpendliť správy alebo dokumenty a druhá je vyrobená z bieleho materiálu, na ktorý je možné písať popisovačmi.
Korok je veľmi obľúbený materiál u ľudí s pozitívnym prístupom k životnému prostrediu. Výroba korkovej nástenky nezahŕňa silné škodlivé chemické procesy, neprodukuje látky škodiace životnému prostrediu a ani nespotrebuje veľa elektrickej energie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára